TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Tutkiva journalismiko?

 Olisiko Nykyajan mielenkiintoisin ilmiö on Some. Tutkivan journalistin, eli tosiasioihin ja faktoihin perustuvan journalismin aika on jossain Kekkosen aikojen tasolla, jopa paljon huonompi. Nyt on ikäänkuin pakko myydä valheita ja epätosia asioita jottei menettäisi maksajia.
En kadehdi toimittajia, he ovat todella vaikean asian kanssa tekemisissä. Pysyäkö töissä myynnin lisäämiseksi vai ollakko rehellinen.?
Ei tämä ongelma ole uusi!
Jos koettaa olla rehellinen, tutkia ensin ja vasta sitten hutkia niin työpaikka on vaarassa. Joissakin maissa jopa hengenmenon uhalla.
Suomessa emme ole vielä niin pitkällä, mutta rehellisen toimittajan tulee varautua vaikka minkälaisiin uhkauksiin, vihapuheisiin ja leimaantumisiin.
Arvostan niitä, jotka jaksavat siltikin pysyä faktoissa. Arvostan toimittajia joille tutkiva, faktoihin perustuva kirjoittaminen on pyhä asia.
Heillä tulee olla melkoinen kestävyys ja paksu nahka voidakseen olla hienotunteisia.
Kyllä heillä tulee olla poikkeuksellisen suuri kestävyys kun vastassa on joskus jopa muutama yksilö valheellisine tietoineen. Yksilö joka harhoissaan kuvittelee edustavansa suurtakin enemmistöä, yksilö joka Somessa kerää 10.000 osallistujaa mielenosoitukseensa ja saa 50 osallistujaa.
Silti hän pääsee otsikoihin. Pahimpia valhetiedon levittäjiä MV, Rajat kiinni,Lapuan liike, Ipu, Muutos , Persut ym. Kohdellaan silkkihanskoin. Miksi ihmeessä?
Juuri sitähän he haluavat, julkisuutta. Onko sitä pakko antaa?
Ymmärrän toki Ilta-Sanomia, Iltalehteä ja muuta keltaista lehdistöä.
Niiden fokus on myynti. Ei ole mitään väliä tosiasioista kunhan Lööpit myyvät ja mainostajat maksavat ja kansa saa huumetta Kateuteen, Kaunaan ja Katkeruuteen.
Syvä kunnioitukseni tutkivalle Joutnalismille. Toivottavasti se ei ole katoavaa kansanperinnettä?
Taisto Orre
Hyvinkää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

”Nyt on ikäänkuin pakko myydä valheita ja epätosia asioita jottei menettäisi maksajia”.

Minä kun en oikein usko tuohon väittämään, vaikka monen toimittajatkin sitä mielellään itselleen ja muillekin vakuuttelevat. Pikemminkin epäilen, että valheiden ja epätosien asioiden myyminen vie asiakkaita. Asiaa ei liene Suomessa kovin hyvin tutkittu, mutta amerikkalaiset ovat sitäkin tehneet, jopa varsin pätevän tuntuisesti. Tutkimuksen tekijöinä olivat Chicagon yliopisto ja American Press Institute.

https://www.americanpressinstitute.org/wp-content/...

Tutkimuksen mukaan ihmiset odottavat journalismin olevan reilua, tasapainoista, täsmällistä ja kattavaa. (fair, balanced, accurate, and complete). Siis niitä asioita, joita perinteisesti on totuttu pitämään hyvän journalismin kriteereinä.

Tutkimuksen tuloksissa kerrotaan muun muassa, että puolet amerikkalaisista hakee uutisia sosiaalisesta mediasta, mutta suhtautuu niihin skeptisesti ja käyttävä erilaisia tapoja päätelläkseen mihin uutisiin voi luottaa.

Amerikkalaiset panevat suuren painon luotettavuudelle ja ovat myös valmiita maksamaan siitä. Amerikkalaisten luottamus lehdistöön on kuitenkin matalalla tasolla ja kaikkein vähiten siihen luottavat ne, jotka panevat suurimman painon uutisoinnin tasapainoisuudelle ja läpinäkyvyydelle.

Luottamus lehdistöön on myös muihin instituutioihin verrattuna hyvin matalalla tasolla. Vain 6 % luottaa lehdistöön suuresti, 52 % jossain määrin ja 41 % tuskin lainkaan. Suurimpia epäluottamuksen syitä olivat informaation puolueellisuus (one sidedness) ja faktojen virheellisyys.

Tuon tutkimuksen valossa ne, jotka todistelevat itselleen, että heidän on pakko myydä epätotuuksia, pettävät sekä itseään että lukijoitaan ja lopulta sahaavat sitä oksaa jolla istuvat. Ja noin sormituntumalla epäilen, että jos Suomessa tehtäisiin vastaava tutkimus, tulokset eivät paljoa poikkeaisi tuosta rapakon takaisesta tuloksesta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen samoilla linjoilla Jaakon kanssa. On hyvä huomata, että amerikkalaisten joukoissa klassisen liberalismin edustajat ovat alkaneet kumoamaan median yksipuoleisten uutisten virheitä oikea tutkivaa journalismia käyttäen. Nämä henkilöt löytyvät yksinomaan somesta ja muista medioista, joissa muutkin kuin toimittajat pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä.

Toimituksen poiminnat