TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Minäkö työtön vai eläkeläisluuseri?

 

Taisto Orre Kuulun itse sukupolveen jolle opetettiin "sen suu napsaa jonka jalka kapsaa" itse ennusti 1979-luvulla että meillä Euroopsaa tulee 2000-luvulla olemaan 30 miljoonaa työtöntä. Silloin oli 7 miljoonaa. Ei paljoa osunut harhaan. Nyt 2014 Euroopassa oli 27 miljoonaa työtöntä ja alle 25-vuotiaista 25%.
Silloin yhdellä paperikoneella oli työvuorossa 6 henkilöä kolmessa vuorossa eli 18 hyväpalkkaista duunaria.
Nykyisin 1-2 henkilöä x 3 eli korkeintaan 6 henkilöä/24 tuntia. Jätteenpolttoa Raumalla päivystää 1 henkilö, Raumalla ei ole ketään.
Työstä ja palkkatyöstä ei kannata puhua synonyymeinä. Työtä kyllä riittää muttei palkkatyötä.
Näin ajateltuna täystyöllisyys on mahdollinen, mutta palkkatyöstä puhuttaessa joudumme tyytymään siihen että neljäsosa kansasta on vailla palkkatyötä ja pysyvästi.
Työtä riittää kaikille, mutta palkkatyötä yhä pienemmälle joukolle. Peruskysymyshän on jo pitkään ollut miten tuottavuuden nousu, talouskasvun hedelmät ja niiden suomat elintason nousut jaetaan?
Muodostuuko palkkatyöläisten eliitti, onko pieneläkeläisten työnteko kiellettävä, voidaanko maksaa vaikkapa oman pihan siivouksesta, taiteesta,tai nykyisestä ns. Kolmannen sektorin työstä korvausta?
Kysymys on hieman sama jos katsotaan vaikkapa elintarviketuotantoa. Kaikille kyllä riittäisi, mutta siltikin miljoonia ihmisiä kuolee nälkään.
Nykyiset erilaisten korvausten oikeudet tehtiin lähes täystyöllisyyden aikana. Tarkoitus ei lienee ollut että kansalaiselle suotiin sama elintaso oli hän palkkatyössä, opiskeli tai ei tehnyt mitään.
Nyt on tilanne jossa voi valita tukilinjan ja työn välillä. Jos saa saman toimeentulon kummastakin niin valinta on selvä. Puhumattakaan niistä joiden toimeentulo heikkenisi työn vastaanottamisesta.
Ei ihminen tyhmä ole ja valtaosa osaa myös laskea.
Demareissa tästä varmaan on ainakin kahdenlaista ilmaa. Tuohon vanhakantaiseen savupiipputeollisuuden vetoavia,
saavutettujen etujen(niitä ovat nyt palkan lisäksi, asumistuki ja toimeentulotuki sekä työttömyyskorvaukset)
uskovia,jotka eivät näe ongelmaa siinä että palkkatyötä nyt ei vaan kannata ottaa vastaan jos haluaa säilyttää elintasonsa. Sitten niitä joiden mielestä vastikkeettomia etuja ei pitäisi olla laisinkaan.
Siihen väliin jää humanistit ja sosialistit sekä Ay-liike.
Eikö nyt demokraattien pitäisi ajaa tasaisempaa tulonjakoa yhä kasvavasta varallisuudesta ja tuottavuudesta?
Eikö meidän pitäisi ajaa kansalaispalkkaa, jota maksetaan työstä vaikkei se olisikaan palkkatyötä?
Itse olen ollut 14 vuotta vanhuuseläkkeellä, mutta teen palkatonta työtä joka päivä. Eräs tuttuni(Eversti ) pääsi eläkkeelle 53-vuotiaana. Hän ajaa bussia. 
Eräs toinen entinen kapiainen, käy auttamassa 40 muistisairasta ja vammaista joka viikko. Tietysti palkatta.
Mekö olemme se ongelma?
Toinen tuttuni eli alle 25-vuotias, nostaa 80% asumistukea, saa työttömyyskorvausta, mutta ammattimiehenä ja pimeän työn tekijänä on niin kiireinen ettemme ehdi paljoa tavata.
Tämäkö oli demarien toive vai olisiko aika jo siirtyä nykyaikaan?
Minä vaan kysyn?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Erässä työpaikassani 1970 luvulla oli viisi eläköitynyttä sotilasmestaria töissä.

Silloin asia ei tuntunut mitenkään merkittävältä, koska kaikille oli töitä ja oli tarve heidän työpanoksestaan, ammattimiehiä olivat.

Mielestäni eläkeläisten pitäisi olla eläkeläisiä, eikä viedä työpaikkoja nuorilta, voihan eläkeläine puuhastella jotakin, vaikka kieltäyttyä vapaehtoistyöstä.

Vapaehtoistyö vie työpaikat nuorilta.

Toimituksen poiminnat