TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Akkultturaatio ja maahanmuutto

Akkukulturaatio ja maahanmuutto

Maahanmuuton, kotouttamisen ja monikulttuurisuuden teemat ovat hallinneet keskusteluja Mediassa ja Somessa.
Hämmästyttävältä tuntuu ettei valmiita jo vanhoja tutkimuksia ja asiasta tehtyä Vilho A.Koirasen väitöskirjan tuloksia ja johtopäätöksiä ole otettu käyttöön. Kuka Vilho A. koiranen?


Helsingin yliopiston tutkijana Koiranen oli vuosina 1959–1964. Hänen väitöskirjaansa ”Suomalaisten siirtolaisten sulautuminen Ruotsissa” kerättiin tutkimusaineistoa haastattelemalla Suomesta muuttaneita siirtolaisia heidän kodeissaan Ruotsissa.  Valtiotieteen tohtorin arvon Vilho Koiranen sai 1966.
Hän käyttää käsitettä akkultturaatio. Tarkastelun kohteena olivat Ruotsiin muuttaneet suomalaiset ja heidän kotoutuminen vieraaseen kulttuuriin. 
Mielenkiintoista on että jo silloin lehdistön tiedottaminen suomalaisista oli voittopuolisesti negatiivista.
Kahden eri kulttuurin kohtaaminen aiheuttaa aina ristiriitoja. Hyvät ja palkittavat teot sekä rangaistavat teot eivät ole samoja.
Yksittäiselle henkilölle jää kolme vaihtoehtoa.
Hän jatkaa oman kulttuurin tapojen noudattamista ja sitoutuu omaan ryhmäänsä. Toiseksi hän voi sulautua uuteen kulttuuriin ja hylätä entisen omansa(siitäkin seuraa vaikeuksia oman ryhmän taholta). Kolmanneksi hän ei liity mihinkään ja syrjäytyy.
Mikään ratkaisu ei ole ristiriidaton ja henkilö joka tässä ristipaineessa ei osaa tehdä ratkaisua automaattisesti syrjäytyy.
Syrjäytyneet löytävät aikanaan muita syrjäytyneitä ja syntyy uusi alakulttuuri.
Niinkin läheinen kulttuurisuhde kuin Suomen ja Ruotsin välillä vallitsee on kuitenkin ollut kuvatulla tavalla vaikea.
Suomen mustalaiset, jotka ovat pysyneet omassa kulttuurissaan,  ovat parhaiten sopeutuneita liittymättä valtakulttuuriin.
Nykyisessä maahanmuutossa ja siirtolaisuudessa on kyse valtavista kulttuurieroista ja ongelmat sen mukaisia.
Jos kotouttamisella tarkoitetaan valtakulttuuriin liittämistä niin ei se tapahdu viikon kurssilla. Vaarana on aivan sama kuin aina ennenkin eli maahanmuuttajat muodostavat oman kulttuurinsa. Niin suomalaisetkin tekevät osittain Espanjassa,Portugalissa,Yhdysvalloissa.
Osa ihmisistä taas mielellään pyrkii sulautumaan vallitsevaan kulttuuriin.
Itsekin vierailin Ruotsissa nimenomaan suomalaisseuroissa. Oli todella hämmästyttävää palata 1950- luvulle ja tavata ihmisiä, jotka eivät kymmenenkään vuoden oleskelun jälkeen puhuneet tai ymmärtäneet Ruotsin kieltä!
Työpaikkakaan ei kotouttanut koska niissä oli niin paljon suomalaisia että pärjäsi.
Johtopäätöksenä tulisi olla keskeisesti kielen opettaminen, lakien ja niiden rikkomisen seurausten selvittäminen.
Oman kulttuurin säilyttäminen muilta osin on vain ja ainoastaan rikkaus.
Ajattelee
Taisto Orre


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Mitä muuta V.A.Koiranen sai selville? Kuinka suuri oli se suomalaisten osuus, jotka sulautuivat valtakulttuuriin eli jotka oppivat ruotsinkielen ja saivat myös ruotsalaisia ystäviä?

Toimituksen poiminnat