TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Vaalit ja ryhmä Muut

 

Eduskuntavaaleissa on n. 2000 ehdokasta eli 10% tulee valituksi. Eduskuntapuolueita on 8, tosin Muutos 2011 lasketaan aina ryhmään "Muut".
Erikseen sen kannatusta ei Gallupeissa näy. Lisäksi on rekisteröityjä puolueita, vailla kansanedustajaa,muita puolueita ja yksittäisiä valitsijamiesryhmiä ja yhteislistoja kuten Pirkanmaan sitoutumattomien yhteislista12 ehdokkaan turvin. Yhteensä näitä ryhmittymiä on 28, mutta Sinivalkoinen rintama ei ole asettanut ehdokkaita. Eniten ehdokkaita on Piraateilla 114 henkilöä ja sen jälkeen IPU:lla 107 henkilöä.
Yhteensä siis tässä ryhmä muut on 407 kansanedustajaehdokasta eli n. 20%.
Kokonaiskannatus viimeisessä Gallupissa oli 2,4%.
Onkohan tässä jotain järkeä? Voiko joku luikahtaa kansanedustajaksi? Paras veikkauksenne?
Ilmeisesti Muutos 2011 ja IPU hieman vievät ääniä Persuilta, Stp kommunisteilta ja vasemmistolta. Onko se riittävä motiivi?
Hyvää vaalimenestystä toivottaen.
Taisto Orre
Kaupunginvaltuutettu, puolueeton

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on aika heikot mahdollisuudet eduskuntaan johtuen korkeasta äänikynnyksestä ja vähäisestä, suorastaan olemattomasta, medianäkyvyydestä. Tosin ainakin Itsenäisyyspuolue näköjään yrittää olla niin paljon näkyvillä kuin vain mahdollista ja voi jopa hieman nostaakin kannatustaan. Tosin sillä ei ole ketään niin valovoimaista ehdokasta, että joku pääsisi Eduskuntaan. En sitten osaa sanoa muist puolueista. Tosin Piraatit saattavat myös pärjätä hieman aiempaa paremmin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Äänikynnys on vain osa ongelmaa. Vaikka Uudellamaalla on prosentuaalisesti matalin äänikynnys, pitää listan saada kuitenkin yli 14 000 ääntä. Jossain toisessa vaalipiirissä riittää hieman vähemmän ääniä, esimerkiksi 12-13 tuhatta. Tällaisen äänimäärän kerääminen ei onnistu ilman todella kovaa ehdokasta tai useampaa hyvin menestyvää ehdokasta. Kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole tarjolla pienpuolueilla, joten kansanedustajanpaikat jäävät haaveiksi. Todella kovalla ehdokkaalla en tarkoita asiallista ja hyvää ehdokasta vaan sellaista, joka on laajasti tunnettu ja jolla on myös rahaa taustalla ja tukijoita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtajalla on niin suuret luulot menestyksestään ettei hyväksynyt vaaliliittoja Muutoksen kanssa.

Toimituksen poiminnat