TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Korjataanko kone vai huono tuote?

  • Suomessakin joskus.
    Suomessakin joskus.

Maassamme on ainakin 60 vuotta väitelty rakennemuutoksista. Aikanaan kommunisitit vetivät sen ratkaisuksi jokaiseen ongelmaan. Yksinkertaistettuna siirtyminen kommunismiin ratkaisisi kaikki yhteiskunnalliset ongelmat. Tavallinen tallaaja kyllä ymmärsi jos jokin kone tuotti epäkuranttia tuotetta niin oli kallista korjata kaikki tuotteet kun voitiin korjata kone. Samaa analogiaa käytettiin myös palveluihin eli jos yhteiskunta tuottaa eriarvoisuutta, sairautta, köyhyyttä ja työttömyyttä niin korjataan yhteiskuntakone.

Tästä oivana esimerkkinä Ylioppilasteatterinkin aikanaan esittämä joiku "ensin meillä tehdään sairaita, sitten sairaala". Tai "kuka tarvitsee työttömyyttä....".  

Aikojen kuluessa lienee jo havaittu että sekin rakenne tuotti suuria ongelmia,lisäsi eriarvoisuutta ja riisti vapauden. Nykyinen ns. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on muodostunut pahoinvointivaltioksi ja taas on aika puhua suurista rakennemuutoksista.Mitä nyt pitäisi tehdä kun meillä ei ole varaa ylläpitää tätä koneistoa?

tässä muutamia ehdotuksia:

1.monista saavutetuista eduista tulisi luopua, näitä ovat esimerkiksi Pekkaspäivät, Ay-jäsenmaksujen veronvähennysoikeus,kotitalousvähennys ja subjektiivinen päivähoito-oikeus.

2.työnantajien tulisi luopua lisäeläkkeiden ja erilaisten bonusjärjestelmien tuotosta, koulutusvähennyksistä koska kouluttavat työntekijöitä omiin tarpeisiinsa,verovapaista pääomatuloista ja verosuunnittelun nimissä tapahtuvasta kikkailusta.

3. Kuntien tulisi luopua vastikkeettomien etujen jakamisesta ja omista vapaaehtoisista lisistä lapsiperheille.

4. Kunta maksaa nyt yli 36.000€ jokaisesta yli 500 päivää työttömänä olleelle. Kun siihen lsätään heidän saamansa muut tuet, niin kustannus/henkilö on n. 50.000€/vuosi. Eikö todellakin olisi halvempi työllistää heidät kaikki kohtuullisella vuosipalkalla? 

5. Onko pakko myydä olutta pyhät arjet jokaisessa kioskissa kun 40% sairaanhoitokuluista menee alkoholihaittojen hoitoon. Oluet Alkoon ja heti.

vähän muitakin koneen korjausohjeita:

Koulutusaikoja lyhennetään, opintojen sisällöstä tehdään käytännönläheisempiä enemmän työelämää palvelevia. Koulutustarjonnassa korostetaan yrittäjyyttä, käytännön aloja. Lisätään kustannustehokasta oppisopimuskoulutusta. Työelämässä luovutaan liian tiukoista pätevyysvaatimuksista sekä usein turhista ja epäoikeudenmukaisista muodollisista tutkintovaatimuksista.

Opintotuesta tehdään määräaikaisia ja osittain vastikkeellisia. Opintotukea saava maksaa määräajan opintojen jälkeen korkeampaa tuloveroa jolla hän maksaa ainakin osan saamastaan opintotuesta yhteiskunnalle takaisin. Tämä on kohtuullista ja tasapuolista henkilölle joka tekee pitkän työuran, menee heti ammattikoulun jälkeen töihin ja maksaa työstään veron.

Tehdään maltillinen kattava useamman vuoden kestävä tuloratkaisu. Palkoissa taso tulisi olla ensimmäisinä vuosina nollaratkaisu. Lisäksi tulisi luopua ns. lomarahasta ja pekkaspäivistä, kuten Yrittäjien Järventaus ehdottaa. Palkkamaltista on tultava kattava, näihin talkoisiin on saatava mukaan myös isopalkkaiset. Työaikojen tavoitepituus tulisi olla 40 tuntia viikossa. Työnantajan palkansivukuluja ja kohtuuttomia velvoitteita pitäisi alentaa. Heikentyneen palkkatason tilalle voitaisiin kehittää palkansaajien omistamamia työpaikkakohtaisia sijoitusrahastoja.

Turhaa ja haitallista sääntelyä tulisi purkaa. Yritysten pääomanhankintaa ja rahoitusta tulisi helpottaa. Siemenrahastot voisivat olla toimiva malli. Mielestäni investointi ja kehittämistuet voisi osin antaa valtion takauksien muodossa. Pienimmät yritykset, yritysmuodosta riippumatta, maksavat nyt palkkatuloon verrattuna ankaramman tuloveron. Verotuksen epäkohdat tulisi korjata. Tällä on huomattava vaikutus yrittäjähalukkuuteen.

Mikro- ja pk yritykset ovat merkittävin työnantajaryhmä. Yrittäjäriskejä tulisi yhteiskunnan toimesta rajoittaa. Esimerkiksi asunto ja välttämätön yksityisvarallisuus tulisi turvata. Epäonnistuneelle rehdille yrittäjälle tulisi luoda järjestelmät jolla hän ja hänen perheensä voitaisiin palauttaa arvokkaasti yhteiskunnan jäseneksi. Epäonnistuneellakin yrittäjällä on usein hyvä ammattitaito ja kokemus joka olisi yhteiskunnalle hyödyksi.

Mielestäni työurien pidentämien alusta ja keskeltä on tärkeintä. Kuitenkin myös loppupäässä on tarpeen työurien pidentämiseen ja mm. eläkeikien portaittaiseen nostamiseen. Lisäksi tulisi rajoittaa poikkeusjärjestelyitä joiden mukaan tosiasiassa eläkkeelle voidaan siirtyä paljon säädettyä eläkeikää nuorempana.

Sosiaalituista tulisi tehdä osittain vastikkeellisia, kuten ministeri Risikko ehdottaa. Sosiaalitukien taso ei saa olla niin korkea, että työn vastanottaminen ei kiinnosta tai kannata. Sosiaalituista tulee myös poistaa jäykkyydet josta käytännössä estävät tuen saajan osa-aikaisen tai pätkissä olevan palkkatyön tekemisen.

Tässä luetteloa mitä rakennemuutokset Suomessa voisivat tarkoittaa. Moni jotain menettäisi, olisi pakko luopua ns. saavutetuista eduista. Luulen että menetykset eivät kuitenkaan olisi kohtuuttomia. Onhan tämä maa yhteen hiileen puhaltamalla selvinnyt sodasta ja jälleenrakentamisestakin. Uskon että näitä toimia tarvitaan jotta Suomi saadaan kestävälle pohjalla ja hyvinvointivaltio voidaan säilyttää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat