TaistoOrre sananvapaus on korkein arvo

Haluaako joku töitä?

  • Haluaako joku töitä?
Työtä, Työpaikkoja vai Kansalaispalkkaa? Työn rakastaminen on vasemmiston virhe Kansan Uutisten artikkeli. HANNA SARKKINEN "Ranskalainen sosialisti Paul Lafargue (1842–1911) vaati teoksessaan Oikeus laiskuuteen (1880), työväestöä hylkäämään rakkautensa työhön ja vaatimaan oikeuttaan laiskuuteen. Työn rakastaminen ja liiallinen työnteko on Lafarguen mukaan ihmiskunnan historian suurin virhe. Lafarguen vaatimus oikeudesta laiskuuteen ei ole menettänyt tarpeellisuuttaan. Päinvastoin, laiskuuden ilosanomalle olisi tämän päivän oravanpyörä-Suomessa huutava tarve.Lafargue pyörisi haudassaan seuratessaan Euroopan vasemmiston keskusteluja sata vuotta poismenonsa jälkeen. Keskustelua hallitsee yhä Lafarguen tunnistama perverssi työnhimo. Vasemmisto vaatii yhä lisää palkkatyötä. Työn määrää vaaditaan lisättävän (vaikka keinotekoisesti) ja kaikkea työtä halutaan pitää itsessään arvokkaana." Muutkin ranskalaiset kirjoittajat ovat ottaneet kantaa laiskuuteen. Corianne Maier on kirjassaan Bonjour Paresse eli suomennettuna "Päivää laiskuus" kirjoittanut mm. "Jokaisen työntekijän edun mukaista on pyrkiä laiskottelemaan työpaikallaan niin paljon kuin kykenee. Kukaan ei tee työtä minkään muun kuin palkan takia. Isoissa yrityksissä ja valtiolla kannattaa hakeutua tutkimus- ja kehitysosastolle, koska niissä toimissa olematonta työpanosta on mahdoton mitata." Hänen mielestään esimiehet joka tapauksessa ovat niin kyvyttömiä, että tuskin havaitsevat toimettomuutta. Omille lapsilleen hän toteaa sanovansa"kullat , kun tulette isoiksi älkää ikinä menkö töihin". Koska suuryrityksille työntekijät ovat vain esineitä, eivätkä ne kunnioita mitään arvoja, työntekijöillä on täysi oikeus käyttää niitä hyväkseen niin paljon kuin voi. Työn käsite on varmaankin muuttunut vuosikymmenten saatossa radikaalisti. Toimeentulo on monilla perheillä parempi kun toinen osapuoli ei mene töihin. Nuoret haluaisivat työpaikan, jossa voisi tehdä jotain kivaa, vaikkapa suunnitella pelejä. Vaikka yllämainitut kirjottajat ovat vakaita sosialisteja ja kirjoitukset ovat humoristisia, piilee niissä voimakas kritiikki. Haluaako joku todella työtä vai työpaikan? Kansalaispalkkaa ajavien käsitys työstä ja yhteiskunnasta täytyy olla aika erikoinen. Tällaisia ,näin ennen Vappua, entistä työväestön juhlaa muistellessa tulee itse palkkatyössä yli 50 vuotta taapertanut henkilö miettineeksi. Taisto Orre

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Töitä kiitos! Voin olla vaikka täyspäisenä koko kesän. Vaatimuksena vain työsopimusten mukainen palkka ja työvuoroja sen verran, että tienaan enemmän kuin mitä saisin opintotukena. Teen mitä tahansa muuta paitsi puhelinmyyntiä. Terveisin vasemmistolainen.

Mutta siis, toki ihmiset haluavat töitä. Työ ja mielekäs tekeminen ovat henkisen hyvinvoinnin kanalta olennaisia. Pakkotyötä (pakotetaan töihin toimeentulotuella uhkana katkaista tai leikata toimeentulotukea radikaalisti) en kuitenkaan kannata tällä argumentilla. Jokainen ansaitsee työn, josta saa vähintään lain määrittelemän minimipalkan.

Kuitenkaan työn ei tarvitsisi olla sellaista uuvuttavaa ja raskasta. Moni kärsii työssään liiallisen työmäärän ja vastuun alla ja sairastuu burn outtiin. Nämä työt voitaisiin jakaa useammalle ihmisille, jolloin saataisiin myös lisää työpaikkoja. Mutta eivät yritykset tietenkään halua palkata lisää väkeä, koska niillehän pitäisi maksaa palkkaa.

Ps. tässä sarjakuva sieltä "kivalta ja rennolta" pelisuunnittelualalta http://peliala.wordpress.com/2008/10/

Taisto Orre

Jos työstä syntyvä lisäarvo jaettaisiin sopivasti olisi enään hyvin vähän töitä, joissa tarvittaisiin ihmistyövoimaa. Ihmiset voisivat sivistää itseään ja tehdä joakin mielekästä. Sen nimi ei olisi työ. Ongelmana on tulonjaon epäoikeudenmukaisuus. Kyllä kaikille riittäisi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

No, työ-sanan merkitys muuttuu sen mukana kuin tarjolla oleva työ muuttuu. Jonkun työtä on itsensä sivistäminen (ja tämän sivistyksen käyttö jonkun yrityksen, yhdistyksen tai yhteiskunnan eduksi).
Sama se on tuon opiskelunkin kanssa. Kun minä opiskelen tai valmistelen tutkielmaa niin luen kirjoja. Joku muu häärää mikroskoopin äärellä tai syöttää dataa tilastointiohjelmaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Millainen käsitys työstä mielestäsi kansalaispalkkaa ajavilla voisi olla?

Itse en ymmärrä laisinkaan työntekoa ilman hyväksyttävää päämäärää.

Toimituksen poiminnat