Haluaako joku töitä?

Työtä, Työpaikkoja vai Kansalaispalkkaa?

Työn rakastaminen on vasemmiston virhe

Kansan Uutisten artikkeli.

HANNA SARKKINEN
”Ranskalainen sosialisti Paul Lafargue (1842–1911) vaati teoksessaan Oikeus laiskuuteen (1880), työväestöä hylkäämään rakkautensa työhön ja vaatimaan oikeuttaan laiskuuteen. Työn rakastaminen ja liiallinen työnteko on Lafarguen mukaan ihmiskunnan historian suurin virhe.
Lafarguen vaatimus oikeudesta laiskuuteen ei ole menettänyt tarpeellisuuttaan. Päinvastoin, laiskuuden ilosanomalle olisi tämän päivän oravanpyörä-Suomessa huutava tarve.Lafargue pyörisi haudassaan seuratessaan Euroopan vasemmiston keskusteluja sata vuotta poismenonsa jälkeen. Keskustelua hallitsee yhä Lafarguen tunnistama perverssi työnhimo. Vasemmisto vaatii yhä lisää palkkatyötä. Työn määrää vaaditaan lisättävän (vaikka keinotekoisesti) ja kaikkea työtä halutaan pitää itsessään arvokkaana.”

Muutkin ranskalaiset kirjoittajat ovat ottaneet kantaa laiskuuteen. Corianne Maier on kirjassaan Bonjour Paresse eli suomennettuna ”Päivää laiskuus” kirjoittanut mm. ”Jokaisen työntekijän edun mukaista on pyrkiä laiskottelemaan työpaikallaan niin paljon kuin kykenee. Kukaan ei tee työtä minkään muun kuin palkan takia. Isoissa yrityksissä ja valtiolla kannattaa hakeutua tutkimus- ja kehitysosastolle, koska niissä toimissa olematonta työpanosta on mahdoton mitata.”
Hänen mielestään esimiehet joka tapauksessa ovat niin kyvyttömiä, että tuskin havaitsevat toimettomuutta.
Omille lapsilleen hän toteaa sanovansa”kullat , kun tulette isoiksi älkää ikinä menkö töihin”. Koska suuryrityksille työntekijät ovat vain esineitä, eivätkä ne kunnioita mitään arvoja, työntekijöillä on täysi oikeus käyttää niitä hyväkseen niin paljon kuin voi.

Työn käsite on varmaankin muuttunut vuosikymmenten saatossa radikaalisti. Toimeentulo on monilla perheillä parempi kun toinen osapuoli ei mene töihin. Nuoret haluaisivat työpaikan, jossa voisi tehdä jotain kivaa, vaikkapa suunnitella pelejä.

Vaikka yllämainitut kirjottajat ovat vakaita sosialisteja ja kirjoitukset ovat humoristisia, piilee niissä voimakas kritiikki. Haluaako joku todella työtä vai työpaikan? Kansalaispalkkaa ajavien käsitys työstä ja yhteiskunnasta täytyy olla aika erikoinen.

Tällaisia ,näin ennen Vappua, entistä työväestön juhlaa muistellessa tulee itse palkkatyössä yli 50 vuotta taapertanut henkilö miettineeksi.

Taisto Orre

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Hyvinkää

Kaupunginvaltuutettu, Yht. maist. Eläkeläinen,puoluepoliittisesti sitoutumaton. En aio ehdolle valtakunnallisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu